Experiències

Projecte empresa amb servei a la comunitatImprimir

 • "El "Projecte empresa amb servei a la comunitat", realitzat pels alumnes de la UEC Esclat de 4t ESO, ha consistit en crear una situació real d'empresa treballant mitjançant una metodologia per projectes que beneficiïn a altres persones. L'objectiu principal és preparar-se per a la vida adulta posant en pràctica i desenvolupant les competències bàsiques".
  L'últim quadrimestre del curs han realitzat el projecte de construcció d'una perruqueria de joguina per a la sala de racons del parvulari de l'Escola de Joan XXIII ubicada al mateix barri. Dins del currículum del grup de sortida de UEC, 4t ESO, s'inclou dues tardes d'Empresa on es treballa en el projecte, i, els continguts i pràctiques de la resta de tallers estan relacionats amb els aprenentatges que calen per poder portar-lo a terme.

  A partir de la primera trobada entre els dos equips docents, tutores de P-4, mestres de taller de UEC i les coordinadores, vam concretar el punt de partida de l'experiència. Els nens de les dues classes de P-4 (Papallones i Cuques de llum) observant l'estat dels racons, van veure la necessitat de renovar la perruqueria. La coordinadora de P-4 els va proposar fer la demanda a uns fusters que estaven al mateix barri. Les dues classes de P-4 van venir a l'Esclat a trobar-se amb els fusters i fer la demanda de la perruqueria. Es va partir d'un dibuix fet pels nens i d'anotacions dels nostres alumnes recollides de les demandes van començar a organitzar-se, recollir informació, realitzar dissenys i consensuar com havia de ser la perruqueria pels nens: mides, acabats, colors, etc.

  A partir d'aquí van realitzar la maqueta i van anar a la classe de P-4 per ensenyar-la i que els nens donin el vistiplau. A continuació, van començar el procés de construcció. Abans d'acabar-ho, van venir les classes de les cuques i papallones a veure la fusteria on els nostres alumnes d'Empresa (el nom de l'Empresa també, pensat per ells i consensuat és "Artesclat 2ª Oportunidad"), van contestar totes les preguntes que portaven preparades els petits sobre la fusteria, el treball de fuster i el procés de construcció de la perruqueria. Els components d'Artesclat amb explicacions i demostracions van resoldre els interrogants dels petits.

  Un cop es va realitzar la perruqueria, va tenir lloc el muntatge a l'escola de Joan XXIII aprofitant que els nens de P-4 estaven de colònies. Els alumnes de la UEC parlaven i s'imaginaven quines cares de sorpresa posarien els nens en veure la perruqueria muntada.

  Així que finalment vam fer la última trobada conjunta per jugar i gaudir de la perruqueria. Artesclat va anar a Joan XXlll on els nens i nenes els estaven esperant per pentinar, rentar cabell, tenyir i guarnir amb pinces, diademes,etc els caps dels fusters. Les professores de tot el parvulari, la coordinadora, directora, cap d'estudis els van felicitar i alumnes de l'escola van fer fotografies d'aquest esdeveniment. Tots estàvem contents, els nens i l'escola per tenir una perruqueria nova i Artesclat per la satisfacció de la feina ben feta i el reconeixement.


  Redacció: Begoña Leyva, setembre 2010  Àmbits de servei: Participació ciutadana

  Matèries implicades: Matemàtiques, llengua catalana, llengua castellana, fusteria, informàtica, dibuix tècnic, dibuix artístic, medi social

  Nivells educatius: Educació obligatòria

  Edats dels participants: 3-5 anys, 14-16 anys

  Data d'inici del projecte: gener 2010

  Data de finalització del projecte: maig 2010

  Entitats que participen a l'experiència: Unitat d'Escolarització Compartida (UEC) Esclat i Escola Joan XXIII

 • Dades de contacte

  Adreça: Rambla Marina, 50

  Població: L'Hospitalet de Llobregat

  Comarca: Barcelonès

  Telèfon: 933 362 701

  Correu electrònic: esclat@esclat.org

  Web: http://www.esclat.org

www.aprenentatgeservei.cat | centre@aprenentatgeservei.cat