Experiències

Adoptem la Muralla de Mataró Imprimir

 • "El projecte "Adoptem la Muralla de Mataró" és un projecte bianual que porten a terme els alumnes de 4t d'ESO de l'IES Alexandre Satorras. Els alumnes es formen com a guies de la muralla moderna de la seva població i organitzen visites guiades per a diferents col·lectius com casals d'avis, mares i pares d'una escola, etc."

  Els alumnes de 4t C i D de l'IES Alexandre Satorras ens relaten així la seva experiència:

  Som un grup d'alumnes de 4t d'ESO de l'Institut Alexandre Satorras de Mataró. Fa dos anys que treballem en un projecte sobre la història de l'antiga muralla del segle XVI. Tot va començar a la classe de Ciutadania de 3r d'ESO perquè un dels temes que volíem treballar era la conservació i valoració del patrimoni.

  En primer lloc, vam visitar les parts visibles de la muralla. Alguns de nosaltres ni tan sols sabíem que existia una muralla a Mataró; d'altres en desconeixíem una bona part. Calia conèixer l'origen i la història de la muralla. El llibre de Garcia Espuche i el de Joan Giménez (referenciats al final del text) ens van ser de moltíssima utilitat. A partir de la informació recollida, per grups, vàrem elaborar un tríptic informatiu i un Power Point de presentació de tota la informació que teníem ben organitzada.

  El curs 2008-2009 hem reprès la feina de l'any passat i l'hem ampliada. Ens hem incorporat a un projecte de la Universitat Autònoma de Barcelona: "L'Escola adopta un monument".

  A més, hem aprofundit en el coneixement de la muralla: plànols antics, fotografies, estudis... i hem començat a preparar visites guiades per a col·lectius ciutadans (casals d'avis, mares d'una escola...) Una altra activitat que hem dut a terme va ser al mes de març, quan la Universitat Autònoma de Barcelona fa un Seminari sobre Arqueologia, Ciutadania i Participació i ens van demanar que alguns de nosaltres féssim de guies en una visita a la muralla.

  Durant tot aquest període, observant la nostra muralla, hem vist coses que no ens han agradat gens: hi ha fragments de la muralla que estan en mal estat de conservació o deixadesa, com la part de la muralla d'en Titus, on hi ha pintades, endolls, cables... A més a més, en segons quines hores fa funcions que no són gaire pròpies d'un monument de la seva categoria. Pensem que caldria millorar la senyalització i informació de tot el recorregut de la Muralla.

  A partir de tota aquesta feina, ens hem fet conscients d'altres aspectes i, com que ens agradaria que la muralla estigués més ben cuidada, volem posar-hi el nostre granet de sorra. Hem pensat que seria una bona iniciativa que uns quants de nosaltres netegéssim un fragment de la muralla per conscienciar la ciutadania que la volem neta. Se'n podria fer difusió, per exemple, a Televisió de Mataró. L'Ajuntament a través de l'Àrea d'Intervenció Arqueològica ja ens ha respost afirmativament.

  L'experiència de fer de guies per a col·lectius ciutadans ens ha agradat molt. Hem après moltes coses. Hem conegut gent. Hem parlat amb els regidors de l'Ajuntament. Val la pena que en cursos posteriors es continuï fent.

  Referències dels llibres:
  - Albert GARCIA i ESPUCHE i Manuel GUÀRDIA i BASSOLS: La construcció d'una ciutat: Mataró 1500-1900 Ed. Patronat Municipal de Cultura/ Ed. Altafulla. Mataró 1989
  - GIMÉNEZ i BLASCO, Joan: Posant portes al mar. Muralles i defensa de Mataró dels segles XVI-XIX. Ed. Patronat Municipal de Cultura de Mataró. Mataró, 2007


  Redacció: Pep Illa, maig del 2009

  Aprenentatges que s'han donat:
  Coneixement del patrimoni històric local, habilitats socials, parlar en públic, adaptar-se a nivells diferents de públic, organitzar coneixements, fer presentacions en espais nobles, dissenyar les visites, definir objectius, participar en trobades amb regidors de l'Ajuntament


  Descripció del servei:
  Els alumnes de 4t d'ESO actuen com a guies de la Muralla Moderna de Mataró, per a diferents col·lectius ciutadans: Mares immigrades del CEIP "Camí del Mig", Casals d'Avis de diferents barris (Rocafonda, el Parc, Jaume Terrades...), grups d'alumnes més petits del mateix institut, dels assistents al VIIè Seminari d'Arqueologia i Ensenyament...  Àmbits de servei: Participació ciutadana, Patrimoni cultural

  Matèries implicades: Ciutadania, Ciències Socials 3r i 4t d'ESO

  Nivells educatius: Educació obligatòria

  Edats dels participants: 25-65 anys, 14-16 anys

  Data d'inici del projecte: maig de 2008

  Data de finalització del projecte: en curs

  Entitats que participen a l'experiència: IME de Mataró, Ajuntament

Vegeu l'experiència en vídeo

 • Dades de contacte

  Adreça: Avinguda Velòdrom 37

  Població: Mataró

  Comarca: Maresme

  Telèfon: 937987711

  Correu electrònic: jilla2@xtec.cat

 • Dades bibliogràfiques

  Autor: Garcia i Espuche. A i Guàrdia i Bassols, M.

  Títol del llibre o revista: La Construcció d'una ciutat: Mataró 1500-1900

  Població: Mataró

  Editorial: Patronat Municipal de Cultura. Altafulla

  Any: 1989

Cercador

Pots buscar una experiència segon:

Participa

Introdueix la teva experiència aquí.

Podràs visualitzar un model de fitxa d'experiència fent clic aquí.