Experiències

Volem gastar menys llum Imprimir

 • IES Estela Ibèrica

  Vallés Occidental

  Josep Maria Minguell (Tecnologia), M. Montserrat Ribó Prat (CC.EE) i M. Cinta Margalef Pedret (Matemàtiques)

  jmingue5@xtec.cat

 • "El projecte "Volem gastar menys llum" pretén estudiar el consum elèctric de l'IES Estela Ibèrica per, en un segon període disminuir el consum i fer de l'institut un espai més sostenible. Els alumnes de 1r i 2n d'ESO s'encarreguen de fer l'estudi més teòric i sensibilitzar a la resta de la comunitat educativa. Els alumnes de CCFF de Grau Mitjà d'Electricitat i Instal·lacions Electrotècniques fan pràctiques a la mateixa escola per canviar el sistema elèctric i fer-lo més sostenible".  El projecte "Volem gastar menys llum" va sorgir de la participació en el programa d'innovació educativa Escoles Verdes del que formem part des del curs escolar 2000-2001 i que com ja sabeu la seva finalitat és obtenir dels Centres implicats el compromís de formar l'alumnat en el respecte envers el medi i el de fomentar la sostenibilitat. Des del curs 2002-2003 gaudim del distintiu d'Escola Verda.

  En aquest marc de tirar endavant noves actuacions, el Centre es va plantejar desenvolupar una ecoauditoria (despesa elèctrica, d'aigua, combustible per la calefacció, etc.) i es va decidir iniciar-la amb l'estudi de la despesa elèctrica.

  Pretenem que els alumnes calculin la despesa d'energia elèctrica que hi ha actualment i, amb la construcció d'una instal·lació de referència amb llums eficients, puguin comparar l'estalvi que suposaria la substitució de fluorescents "tradicionals", bombetes, calefactors i electrodomèstics que fem servir actualment per altres dels anomenats "de baix consum" i la implicació conseqüent amb la sostenibilitat i conservació del planeta.

  Per fer aquest estudi hem construït una maleta de fusta amb diversos tipus de bombetes i fluorescents més utilitzades actualment i que poden trobar des de casa seva, a l'institut, botigues, arreu, de diverses potències. Després hem muntat les equivalents però eficients. D'aquesta manera els alumnes han pogut mesurar la seva potència i calcular l'energia consumida. Una vegada fet tot això han pogut observar l'estalvi energètic produït, tant en la llar com en el centre i la reducció de la emissió de CO2 que això comporta, si es fes el canvi dels elements actuals als eficients.

  La valoració del projecte ha estat molt positiva. Han pogut veure que realment es pot produir un estalvi considerable sense fer gaire esforç només canviant unes bombetes, que si bé d'entrada són més cares, en poc temps amortitzen la inversió feta.


  Aprenentatges que s'han donat:
  - Que el nostre alumnat s'adoni que l'estalvi energètic és també a les seves mans.
  - Implicar-se en la conservació del planeta.
  - Implicar tota la comunitat educativa en l'estalvi d'energia elèctrica.
  - Fer propostes de millora com podria ser per exemple la utilització d'energies alternatives.


  Descripció del servei:
  - Fomentar la participació de la ciutadania en la conservació de l'entorn més immediat.
  - Implicar tota la comunitat educativa en l'estalvi d'energia elèctrica.
  - Sensibilitzar la comunitat escolar de la importància de l'estalvi energètic.
  - Canviar, de manera esglaonada, els llums actuals per d'altres d'eficients. (Això a mitjà termini perquè de manera immediata és impossible per la disponibilitat econòmica del Centre).  Àmbits de servei: Medi ambient

  Matèries implicades: Tecnologia, Ciències Experimentals, Matemàtiques i Llengua Catalana

  Nivells educatius: Educació obligatòria, Cicles formatius

  Edats dels participants: 12-14 anys, 14-16 anys

Cercador

Pots buscar una experiència segon:

Participa

Introdueix la teva experiència aquí.

Podràs visualitzar un model de fitxa d'experiència fent clic aquí.