Experiències

Compartim drets Imprimir

 • Esplai la Florida i l'IES Eduard Fontserè

  Barcelonès

  Esther Pería Boronat

  eperia@esplai.org

 • "El projecte "Compartim drets" es concreta en què un grup classe de 20 joves (3r ESO) realitzaran un treball d'investigació sobre quatre entitats que vetllen pels drets humans. Amb la finalitat de difondre posteriorment aquests drets humans entre tres escoles de primària i durant un acte de visualització a la comunitat".

  Compartim drets és el nom del nostre projecte, un projecte compartit entre IES, escoles i entitats, on els joves esdevindran agents actius i impulsors de la defensa dels drets humans en el barri. Aportant el seu granet de sorra en el compliment d'aquests.

  De mica en mica i a bon ritme, en el barri La Florida de l'Hospitalet del Llobregat s'ha anat teixint una xarxa fèrtil i un clima facilitador per la implementació d'aquest projecte.

  Podem anar veient que monitors d'esplai, mestres, coordinadors, directors d'escoles, d'IES, d'entitats... van creant conjuntament un camí, una manera de caminar, i uns mitjans per arribar a la fita: el repte de l'educació actual, educar íntegrament i crear consciència social en els nostres joves.

  En aquest camí planer és on els nostres joves poden disposar dels espais on créixer, formar-se, escollir i lluitar per anar construint plegats una societat justa i compromesa.

  Compartim drets pretén recolzar els joves en el seu camí a la vida adulta com a ciutadans lliures i compromesos amb la realitat més propera del seu barri. I com a agents actius que encomanin la seva motivació vers la injustícia social. El projecte es concreta en què un grup classe de 20 joves realitzaran un treball d'investigació sobre quatre entitats que vetllen pels drets humans. Amb la finalitat de difondre posteriorment aquests drets humans entre tres escoles de primària i durant un acte de visualització a la comunitat

  Els destinataris del servei són 45 infants de 6è curs (d'11 a 12 anys) de diferents escoles de la zona: CEIP Joaquim Ruyra, CEIP Pau Vila, CEIP Pau Casals i adults, infants i joves participants de l'acte final de visualització a la comunitat. Així, els joves de 3er d'ESO són professors per un dia dels alumnes de 6è de primària. Esdevenen agents socials defensors dels Drets Humans.

  Compartim drets pretén que els joves visquin experiències estretament vinculades amb el seu entorn, aconsegueixin unes vivències enriquidores amb el contacte amb altres joves i infants, demostrant els seus coneixements i habilitats adquirides i cobrint la necessitat de fer difusió a la crida dels drets humans.

  Pretenem que els joves participin en l'elaboració d'un projecte de difusió sobre els drets humans i reflexionin sobre el seu aprenentatge.

  Volem oferir als joves la possibilitat d'aconseguir unes competències personals i educatives idònies per esdevenir ciutadans crítics, lliures i compromesos amb l'entorn que els envolta; ara i en el futur.


  Redacció: Tània Valls., setembre de 2009

  Aprenentatges que s'han donat:
  - Conèixement entitats del barri de la Florida compromeses amb els drets humans
  - Aprofundiment dels continguts sobre Drets Humans de l'assignatura d'Educació per la Ciutadania.
  - Desenvolupament una reflexió crítica en relació a les injustícies i desequilibris de la nostra societat; aprendre a formar part de la societat i conviure-hi.
  - Difusió coneixements i actituds als infants i joves a través de persones adultes amb opcions ètiques clares i fermes.
  - Millora de les habilitats comunicatives i relacionals.
  - Compromís dels joves durant tot el procés (tant a nivell individual com de grup)


  Descripció del servei:
  Realitzar tres intervencions en escoles amb alumnes de 6è de primària i un acte obert a la comunitat amb la finalitat de difondre els Drets Humans.

  - Els destinataris del servei han estat 45 infants de 6è curs (d'11 a 12 anys) de diferents escoles de la zona: CEIP Joaquim Ruyra, CEIP Pau Vila, CEIP Pau Casals.

  El servei té com a objectiu crear un vincle entre els alumnes de 6è de primària i 3r de la ESO per un possible acompanyament afectiu als nouvinguts a l'IES Eduard Fontserè

  La realització del servei a les escoles va consistir en que el grup de joves van realitzar jocs i dinàmiques per a fer difusió dels drets humans entre els alumnes de 6è de primària.

  És a dir, els joves de 3r d'ESO van ser professors per un dia dels alumnes de 6è de primària. Van esdevenir agents socials defensors dels Drets Humans  Àmbits de servei: Participació ciutadana

  Matèries implicades: Educació per la Ciutadania

  Nivells educatius: Educació obligatòria, Educació en el lleure

  Edats dels participants: 10-12 anys, 14-16 anys

  Data d'inici del projecte: desembre de 2008

  Data de finalització del projecte: març de 2009

  Entitats que participen a l'experiència: Esplai la Florida i IES Eduard Fontserè. L'Espai Molí (Regidoria delegada de Joventut) o CAID, Fundació Akwaba, Projecte Fem Ponts a l'IES, Servei de mediació de l'Hospitalet de Llobregat.

Blog d'aprenentatge servei a l'IES Eduard Fontserè

 • Dades de contacte

  Adreça: C/Pedraforca, 29, 2ª planta

  Població: L'Hospitalet de Llobregat

  Comarca: Barcelonès

  Telèfon: 93 551 49 73

  Correu electrònic: eflorida@esplai.org

  Web: http://www.esplai.org

Cercador

Pots buscar una experiència segon:

Participa

Introdueix la teva experiència aquí.

Podràs visualitzar un model de fitxa d'experiència fent clic aquí.