Experiències

Ambaixadors per la música i la pau. Cohesió social a través de la música Imprimir

 • Escola Pau Vila de L'Hospitalet de Llobregat

  Barcelonès

  José Manuel Reinoso Cano

  jreinoso@xtec.cat

 • "Els alumnes més experts del projecte "Violí a l'escola" en col·laboració amb l'EMCA de l'Hospitalet Llobregat fan sessions musicals didàctiques sobre els instruments de corda (violí i violoncel) i sobre el missatge de pau que aporta la figura de Pau Casals".


  La nostra experiència va començar al Cicle Mitjà el curs 2005-2006. Cada curs L'Ajuntament de L'Hospitalet ha anat augmentant el projecte fins arribar a implantar-lo a tots els alumnes de 2n, 3r i 4t de Primària de manera obligatòria i de manera voluntària a 5è i 6è amb una dedicació horària de dues sessions de 20-30 minuts setmanals. També s'han muntat des del curs 2007-2008 grups de violoncel a 3r, 4t i 5è. Aquest curs s'han iniciat grups de viola a 2n i 3r. El curs que ve es té la intenció d'iniciar un grup de contrabaix.

  El grup de Cicle Superior més avançat té l'oportunitat de practicar a casa amb els instruments adquirits per l'escola en règim de préstec amb el compromís de les famílies de garantir la cura de l'instrument. S'estan fent tots els esforços de coordinació per aconseguir que la major part dels alumnes punters es matriculin a l'EMCA per tal de donar continuïtat als seus estudis musicals quan acaben la Primària.

  L'escola Pau Vila ha adquirit més instruments (violins, violes i violoncels) per tal de poder donar resposta al servei de préstec. S'han distribuït les sessions de violí i violoncel de manera que coincideixin amb les hores de l'àrea d'educació artística en la major part dels casos.

  A l'àrea d'educació artística del Cicle Superior es programen les activitats proposades per la Fundació Pau Casals per tal d'aconseguir el màxim coneixement de la figura del músic i del seu missatge de pau i llibertat

  En la nostra experiència volem que els nostres alumnes aconsegueixin:

  1. Expressar-se verbal i musicalment en públic.
  2. Servir de recurs en viu i assequible per a l'assoliment dels objectius de les àrees d'educació artística i de llengua
  3. Donar funcionalitat als aprenentatges lingüístics.
  4. Participar en la vida ciutadana de manera activa a través de les actuacions en públic.
  5. Promoure valors de lluita per la pau, de no violència i de diàleg.
  6. Augmentar l'autoestima com a conseqüència de la pertinença a un grup de prestigi.
  7. Aprendre a posar-se en el lloc dels altres.
  8. Augmentar les habilitats d'autocontrol, d'esforç continu, de disciplina i de rigor en la feina.
  9. Donar a conèixer la figura de Pau Casals i del seu missatge.

  El nostre entorn:

  L'Escola de Música i Centre de les Arts de L'Hospitalet del Llobregat va ubicar a la nostra escola una de les tres seus que imparteixen els ensenyaments musicals bàsics a la ciutat. L'Ajuntament de L'Hospitalet - impulsor del projecte a través de la seva EMCA - va voler oferir una línia d'actuació dins del marc escolar per tal de democratitzar veritablement les pràctiques musicals en entorns socioeconòmics on la participació de les famílies en l'àmbit cultural del seu entorn és ben escàs.

  Els resultats acadèmics globals del centre han anat millorant moderadament, així com s'ha pogut constatar l'evolució personal molt positiva d'alguns alumnes tinguts en principi per "poc destres" des de les àrees "tradicionals".
  També hem aconseguit crear una cultura i una inquietud artística entre algunes famílies dels nostres alumnes que d'altra manera no hauria estat possible i així ho vam comprovar en la massiva assistència de públic (multicultural) a l'actuació dels alumnes violinistes del Pau Vila conjuntament amb els de l'EMCA (autòctons) del mes d'abril a l'Auditori Barradas de L'Hospitalet de Ll. També es pot valorar el canvi en la implicació d'algunes famílies envers l'educació del seus fills que ara els fan cuidar els instruments que tenen en préstec i els fan fer "els deures de violí" a casa.


  Redacció: José Manuel Reinoso Cano, febrer de 2010

  Aprenentatges que s'han donat:
  - Millorar la competència comunicativa lingüística
  - Millorar la comprensió escrita interpretativa o inferencial.
  - Millorar l'expressió oral.

  - Millorar la competència artística i cultural: Aprenentatge de la pràctica del violí, la viola i el violoncel.
  - Conèixer la figura de Pau Casals i el seu missatge.
  - Millorar la capacitat de discriminació auditiva
  - Millorar la pràctica instrumental i el llenguatge musical


  Descripció del servei:
  Experiències prèvies:
  El curs 2008-2009 es van realitzar tres actuacions en format d'APS en les que els alumnes de 5è i 6è van fer els següents serveis:

  - Explicació didàctica dels instruments de corda fregada als alumnes d'Educació Infantil del CEIP Pau Casals de L'Hospitalet de Ll. (proper al nostre centre) i de la figura del personatge que donava nom al seu col·legi.
  - Ràdio L'Hospitalet, on van explicar part de la biografia de Pau Casals i van fer una demostració en viu de cada instrument.
  - Participació musical per la pau en nom de Pau Casals en els Jocs Florals de l'IES Eugeni d'Ors de L'Hospitalet de Ll.  Àmbits de servei: Patrimoni cultural

  Matèries implicades: Música, Educació per la ciutadania, Coneixement del medi

  Nivells educatius: Educació obligatòria

  Edats dels participants: 10-12 anys

  Data d'inici del projecte: Gener 2010

  Data de finalització del projecte: En curs

  Entitats que participen a l'experiència: Ajuntament de l'Hospitalet de Llobregat, Escola Pau Vila de L'H i Fundació Pau Casals

Cercador

Pots buscar una experiència segon:

Participa

Introdueix la teva experiència aquí.

Podràs visualitzar un model de fitxa d'experiència fent clic aquí.