Experiències

Totes les Mediterrànies del món Imprimir

 • "El projecte de "Totes les Mediterrànies del Món" pretén formar un grup de gent gran perquè esdevingui els Guies voluntaris del Jardí Botànic de Barcelona. Aquest grup s'encarrega d'oferir els itineraris interpretatius al Jardí Botànic els dissabtes, diumenges i festius"


  Associació d'amics del jardí botànic de Barcelona

  L'Associació d'Amics del Jardí Botànic de Barcelona (AAJBB) és una associació sense finalitat de lucre, constituïda l'any 1993, i que té com a objectiu donar recolzament al Jardí Botànic de Barcelona, vetllant per la conservació de la riquesa del patrimoni natural.

  L'Associació agrupa tots els ciutadans i ciutadanes interessats a donar suport actiu al Jardí Botànic de Barcelona a través del seu Pla de Voluntariat per oferir activitats i serveis als visitants del Jardí Botànic.

  El Pla de Voluntariat, que va arrencar el 1991, ofereix l'oportunitat de col·laborar a un gran nombre de persones que han trobat en ell un marc i una organització adequades a la seva participació. Actualment hi participen prop d'un centenar de ciutadans i ciutadanes d'entre 18 i 85 anys.

  El Pla pretén mantenir una línia estable de relació entre la ciutadania i un equipament públic com és el Jardí Botànic, per així fomentar l'apropament i estima dels ciutadans a les plantes.

  Dins d'aquest Pla s'inclou el grup de Guies Botànics i és en aquest grup on es reflexa més bé la metodologia d'aprenentatge servei. Aquest grup s'encarrega d'oferir els itineraris interpretatius al Jardí Botànic, tots els dissabtes, diumenges i festius (excepte al mes d'agost).

  Aquests itineraris pretenen ser una introducció al Jardí Botànic, per tal que el ciutadà conegui les seves característiques i comprengui el seu estat quasi embrionari. Aquest servei ha estat molt ben valorat pels visitants, perquè els ciutadans guiats i acompanyats pel Jardí han sortit amb el desig de tornar passat un temps per comprovar-ne l'evolució. Hi ha diferències significatives entre els visitants que han visitat el Jardí sense cap explicació i aquells que ho han fet acompanyats d'un voluntari/a.


  Pla de voluntariat del jardí botànic

  - Qui és voluntari del Jardí Botànic?
  Qualsevol persona que desenvolupa una activitat que li agrada i al mateix temps du a terme un servei a la comunitat en el marc de l'estimació pel món de les plantes.
  Qualsevol persona que pretén tirar endavant un projecte relacionat amb les plantes i relacionar-se amb persones amb les mateixes inquietuds i que és capaç d'acceptar, amb il·lusió i desinterès, unes determinades responsabilitats personals per a la conservació d'un projecte o el manteniment d'una realitat impregnant-la d'humanitat.

  Els voluntaris reben satisfaccions per les relacions personals i per l'activitat desenvolupada, per la formació i per la informació.

  El procés d'incorporació i enquadrament del voluntari és el següent:
  - Sessió informativa i entrevista personal
  - Formació bàsica
  - Compromís i incorporació
  - Formació específica
  - Formació continuada
  - Vida associativa
  - Incorporació a un grup de treball


  Organització

  - L'Associació s'organitza al voltant dels següents òrgans de direcció: una Junta Directiva, un Consell Assessor permanent i una Comissió de Voluntariat formada pels caps de grup de voluntariat.

  La gestió del Pla de Voluntariat correspon a un coordinador d'activitats i al responsable del Pla.

  Els voluntaris i voluntàries s'organitzen en equips de treball, cadascun dels quals disposa d'un cap de grup, que es coordinarà amb els tècnics professionals.


  "La llavor de molts ciutadans ha fet créixer un jardí botànic".


  Redacció: Marta Domínguez Barceló

  Aprenentatges que s'han donat:


  Descripció del servei:  Àmbits de servei: Medi ambient, Participació ciutadana, Patrimoni cultural

  Nivells educatius: Educació d'adults

  Edats dels participants: 18-25 anys, 25-65 anys, Més de 65 anys

  Data d'inici del projecte: 1991

  Data de finalització del projecte: En curs

  Entitats que participen a l'experiència: Associació d'Amics del Jardí Botànic de Barcelona i Jardí Botànic de Barcelona

Cercador

Pots buscar una experiència segon:

Participa

Introdueix la teva experiència aquí.

Podràs visualitzar un model de fitxa d'experiència fent clic aquí.