Experiències

Dóna'n una mica a l'Escola Solc Nou Imprimir

 • "L'experiència que es detalla a continuació explica l'actuació que ha realitzat l'Escola Solc Nou de Barcelona. El projecte pretén involucrar a infants i joves menors d'edat en la tasca de difusió de la necessitat de donació de sang. D'aquesta manera, els joves aprenen continguts relatius a la sang, la donació i aspectes de comunicació, alhora que duen a terme un servei de promoció de la salut en el seu entorn més proper".

  Els alumnes del Cicle de Grau Mig de Farmàcia preparen una campanya de Donació de Sang (en col·laboració amb el Banc de Sang Vall d'Hebrón), que es realitza dins l'escola però es dirigeix tant a alumnes de l'escola com a persones externes (alumnes i professors d'altres escoles i familiars, principalment).

  Aquest projecte persegueix un triple objectiu: d'una banda els alumnes treballen continguts curriculars (la sang, el sistema circulari, les transfusions, etc.) des del crèdit 5. En segon lloc, desenvolupen les competències bàsiques pròpies de la professió i altres de transversals comunicatives. Per acabar, els alumnes ofereixen un servei a la comunitat fent una tasca de sensibilització sobre la necessitat de donació de sang.

  Fases de projecte:

  - 1a fase: desembre-gener. Els alumnes fan recerca d'informació guiada sobre la sang (fisiologia, morfologia, fisiopatologia) i l'exposen davant el seus companys. També fan recerca sobre la necessitat de les donacions de sang.

  - 2a fase: gener-febrer. Els alumnes dissenyen els cartells informatius per a donar a conèixer la campanya. Des del Banc de Sang un responsable es desplaça a l'escola per donar una xerrada de motivació. A més a més, un grup d'alumnes s'encarrega de passar pels diferents cicles per animar els companys a donar sang.

  - 3a fase: 17 de febrer. Dia de la Donació de Sang a Solc Nou. Una Unitat mòbil del Banc de Sang es desplaça a l'escola; els alumnes col·laboren amb el personal sanitari a muntar l'espai destinat a les donacions, i organitzen els torns de donants.


  Redacció: Cristina Moll i Tònia Cladera, març de 2009.

  Aprenentatges que s'han donat:
  - Continguts curriculars relacionats amb els crèdits 3 i 5 del cicle.
  - Competències professionals: utilització de les TIC (crèdit 1), capacitat d'organització, capacitat de treball en grup i comunicatives, relació interpersonal i conscienciació de la necessitat de les donacions de sang.


  Descripció del servei:
  El servei és la sensibilització cap a la necessitat i la falta de donacions de sang i, a més, la captació de persones per donar-ne al banc de sang i teixits de la Vall d'Hebrón.

  Gràcies a la informació realitzada pels alumnes del cicle de Farmàcia aquest any hi ha hagut gran quantitat de persones motivades per donar sang. Alguns d'ells no han pogut arribar a donar-ne per motius de salut (per exemple, per no arribar als 50 Kg de pes o per estar baixos d'hemoglobina).

  A més a més, donat que molts alumnes són menors d'edat; no poden donar sang, però poden col·laborar animant altres persones a fer-ho. Aquest any s'han aconseguit, en un sol dia, 47 donacions de sang.

  Donat els bons resultats de la campanya de donació de sang, s'està valorant la conveniència d'allargar la campanya un dia més.  Àmbits de servei: Promoció de la salut

  Matèries implicades: Crèdits 1, 3 i 5 del CFGM Tècnic en Farmàcia.

  Nivells educatius: Cicles formatius

  Edats dels participants: 16-18 anys, 18-25 anys

  Data d'inici del projecte: desembre 2008 (ja fa 9 anys que aquesta campanya es realitza anualment)

  Data de finalització del projecte: En curs

  Entitats que participen a l'experiència: Banc de Sang de la Vall d'Hebrón

Cercador

Pots buscar una experiència segon:

Participa

Introdueix la teva experiència aquí.

Podràs visualitzar un model de fitxa d'experiència fent clic aquí.