Experiències

Un conte us explicaré tan bé com jo sabré! Imprimir

 • "El projecte "Un conte us explicaré tan bé com jo sabré!" consisteix en que les alumnes del Cicle Formatiu de Grau Superior d'Educació Infantil desenvolupen els coneixements teòrics del crèdit de Comunicació i Expressió tot explicant contes a nens i nenes d'una escola bressol del barri de la Mina de Barcelona".

  El projecte que detallem a continuació tracta què els alumnes del Cicle Formatiu de Grau Superior d'Educació Infantil desenvolupen els coneixements adquirits a classe en un dels crèdits (Comunicació i Expressió) i els posen en pràctica a una escola bressol per mitjà d'un projecte d'aprenentatge servei que es diu: Un conte us explicaré tan bé com jo sabré! El projecte sorgeix de la necessitat expressada per les mestres de l'escola bressol de la conveniència de tenir suport en la rebuda i l'acompanyament als nens i nenes de l'escola.

  Així, el projecte consisteix en treballar a l'aula la literatura infantil (la narració de contes, especialment) i l'expressió plàstica de manera que s'interelacionen ambdues àrees per preparar als alumnes per la seva intervenció a l'escola bressol. En aquestes primeres sessions, i per petits grups, es preparen diferents continguts referent als contes i les activitats que es poden fer relacionades amb aquests. Després, un cop per setmana, els dijous al matí, els grups d'alumnes es traslladen a una escola bressol situada al barri de la Mina de Barcelona per posar en pràctica allò que han preparat a classe anteriorment.

  El projecte d'aprenentatge servei es porta a terme durant un trimestre en el qual els i les alumnes per parelles, van a l'escola bressol i viuen l'experiència de ser "educadors per un dia" així tenen una vivència directa amb nens i nenes i, a més, observen la realitat de l'entorn: el centre, el barri, les families, etc.

  Amb aquest projecte es pretén que els alumnes treballin continguts curriculars des del crèdit 5 (com explicar un conte i adaptar-lo als nens, les diferents activitats que es poden fer a partir del conte, aprendre a treballar en equip i coordinar-se per portar endavant l'activitat, els materials i continguts a desenvolupar).

  El projecte consta de dues fases principals:

  - La primera es treballa a l'aula-classe i l'aula taller de l'Escola Solc Nou, on els i les alumnes reben els coneixements teòrics i estratègies per aprendre a narrar contes i incentivar la participació dels nens i nenes.

  - La segona fase consisteix en oferir a la comunitat un servei en forma de projecte solidari, concretat en passar un matí a la setmanaa l'escola bressol del barri de la Mina i desenvolupar les activitats esmentades..


  Redacció: Anna Carmona, març 2009

  Aprenentatges que s'han donat:
  El projecte permet treballar continguts concrets per una banda els relacionats amb la literatura infantil, el valor educatiu del conte, com explicar contes: la narració oral, el paper del narrador, i per altra banda, la possibilitat que ofereix el conte de treballar d'altres àrees com la plàstica, estratègies metodològiques, tècniques plàstiques, el dibuix i la pintura, materials, eines, suports, tècniques pictòriques...

  A més a més es va poder potenciar algunes de les competències o capacitats clau com resolució de problemes, organització del treball, treball en equip, autonomia, responsabilitat, iniciativa, etc.


  Descripció del servei:
  El servei és de tipus sociocultural i solidari i pretén conscienciar els alumnes de les realitats dels infants de barris i famílies amb dificultats de recursos.

  Els alumnes de l'escola valoren molt positivament l'experiència tant pel fet de tenir contacte real amb els nens i nenes, com pels coneixements curriculars que treballen i poden desenvolupar a l'escola bressol.  Àmbits de servei: Acompanyament a l'escolarització

  Matèries implicades: Assignatura: Comunicació i Expressió en Cicle Formatiu de Grau Superior d?Educació Infantil

  Nivells educatius: Cicles formatius

  Edats dels participants: 3-5 anys, 16-18 anys

  Data de finalització del projecte: En curs

  Entitats que participen a l'experiència: Escola Bressol

Cercador

Pots buscar una experiència segon:

Participa

Introdueix la teva experiència aquí.

Podràs visualitzar un model de fitxa d'experiència fent clic aquí.